Przepis na krupnik
Składniki na krupnik
- 1,51 wody
- 2 suszone grzyby
- 40dag skrzydła lub żołądków drobiowych,
- 1/2szklanki koszy jęczmiennej perłowej
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 25 dag włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- Sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić krupnik
1. Grzyby myjemy i moczymy kilka godzin. Skrzydełka lub żołądki drobinowe płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy opłukaną kaszę, pokrojone grzyby oraz przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu.
2 .Włoszczyznę myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Włoszczyznę i ziemniaki wkładamy do zupy
3 . Miękkie skrzydełka wyjmujemy, usuwamy skórę i kostki, rozdrobnione mięso wkładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
4. Krupnik podajemy jako samodzielne danie obiadowe.
Przepis na krupnik – inny wariant
Kaszę można gotować oddzielnie i dodać do gotowej zupy. Jeśli zamiast drobnej kaszy jęczmiennej użyjemy pęczaku, powinniśmy namoczyć go no noc w zimnej wodzie.