Krupnik

Przepis na krupnik

 height=222

Składniki na krupnik

  • 1,51 wody
  • 2 suszone grzyby
  • 40dag skrzydła lub żołądków drobiowych,
  • 1/2szklanki koszy jęczmiennej perłowej
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 25 dag włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • Sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Jak zrobić krupnik

1. Grzyby myjemy i moczymy kilka godzin. Skrzydełka lub żołądki drobinowe płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy opłukaną kaszę, pokrojone grzyby oraz przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu.
2 .Włoszczyznę myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Włoszczyznę i ziemniaki wkładamy do zupy
3 . Miękkie skrzydełka wyjmujemy, usuwamy skórę i kostki, rozdrobnione mięso wkładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
4. Krupnik podajemy jako samodzielne danie obiadowe.

Przepis na krupnik – inny wariant

Kaszę można gotować oddzielnie i dodać do gotowej zupy. Jeśli zamiast drobnej kaszy jęczmiennej użyjemy pęczaku, powinniśmy namoczyć go no noc w zimnej wodzie.