Przepis na krewetki po albertowsku
Składniki na krewetki po albertowsku
- 500 gram krewetek tygrysich
- 1 papryczka chilli lub ostra papryka
- 6 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Jak zrobić krewetki po albertowsku
W Polsce trudno jest kupić świeże krewetki, więc te mrożone przed smażeniem musimy rozmrozić. Po rozmrożeniu płuczemy pod bieżąca wodą i odstawiamy na sitku aby odciekła woda. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy krewetki i cały czas mieszając smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy i przykrywamy pokrywką dusząc przez 2 minuty. Gasimy ogień, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2-3 minuty. Podajemy z bagietką, najlepiej ciepłą i posmarowaną masłem czosnkowym.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris