Krem ze szparagów

Przepis na krem ze szparagów

 height=222

Składniki na krem ze szparagów

  • 1l bulionu z mięsa i jarzyn
  • 50 dag szparogów
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól

 

Jak zrobić krem ze szparagów

1. Szparagi myjemy, obieramy, usuwając włókna i zdrewniałe części, główki odcinamy. Łodygi zalewamy gorącym wywarem i gotujemy da miękkości. Główki szparogów wrzucamy dopiero wtedy, gdy łodygi są prawie miękkie. Wyjmujemy miękkie główki i odkładamy.

2. Resztę odcedzamy i przecieramy przez sito, przepłukując wywarem.

3. Mąkę dokładnie mieszamy z 1/4 szklanki śmietanki, wlewamy do wrzącej zupy i gotujemy.

4. Pozostałą część śmietanki łączymy z żółtkami i dodajemy, mieszając, do gorącej zupy. Wkładamy główki szparagów i przyprawiamy solą.

5. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami, pasztecikami lub lanymi kluseczkami.

Krem ze szparagów – INNY WARIANT:

Aromat i smak zupy wzbogacimy, jeżeli pozostałe z obierania szparogów łupiny będziemy gotować 10 min w 0,5 I wody i w tym samym wywarze z dodatkiem bulionu ugotujemy łodyżki. Dalej postępujemy jak w przepisie.
Gdy szparagi są tanie, można z nich zrobić zapas na zupę, ugotowane szparagi rozbijamy mikserem i zamrażamy. Po rozmrożeniu wystarczy je podgrzać, doprawić do smaku i zagęścić danie.