Przepis na krem ze szparagów
Składniki na krem ze szparagów
- 1l bulionu z mięsa i jarzyn
- 50 dag szparogów
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 żółtka
- sól
Jak zrobić krem ze szparagów
1. Szparagi myjemy, obieramy, usuwając włókna i zdrewniałe części, główki odcinamy. Łodygi zalewamy gorącym wywarem i gotujemy da miękkości. Główki szparogów wrzucamy dopiero wtedy, gdy łodygi są prawie miękkie. Wyjmujemy miękkie główki i odkładamy.
2. Resztę odcedzamy i przecieramy przez sito, przepłukując wywarem.
3. Mąkę dokładnie mieszamy z 1/4 szklanki śmietanki, wlewamy do wrzącej zupy i gotujemy.
4. Pozostałą część śmietanki łączymy z żółtkami i dodajemy, mieszając, do gorącej zupy. Wkładamy główki szparagów i przyprawiamy solą.
5. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami, pasztecikami lub lanymi kluseczkami.
Krem ze szparagów – INNY WARIANT:
Aromat i smak zupy wzbogacimy, jeżeli pozostałe z obierania szparogów łupiny będziemy gotować 10 min w 0,5 I wody i w tym samym wywarze z dodatkiem bulionu ugotujemy łodyżki. Dalej postępujemy jak w przepisie.
Gdy szparagi są tanie, można z nich zrobić zapas na zupę, ugotowane szparagi rozbijamy mikserem i zamrażamy. Po rozmrożeniu wystarczy je podgrzać, doprawić do smaku i zagęścić danie.