Krem z zielonego groszku z bekonem

Przepis na krem z zielonego groszku z bekonem

 height=222

Składniki na krem z zielonego groszku z bekonem

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (nie extra virgine)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 500 g mrożonego lub świeżego, obranego groszku
  • 750 g bulionu
  • 100 g bekonu
  • sól i pieprz

 

Jak zrobić krem z zielonego groszku z bekonem

Cebulę i czosnek obieramy. Łodyga selera myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę, czosnek i selera. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem.

Bekon kroimy w paski i podsmażamy na patelni aż będą chrupiące. Podczas smażenia nie mieszajmy bekonu lecz delikatnie potrząśnijmy kilkakrotnie patelnią, aby plasterki bekonu przewrócić na inną stronę.

Zupę podajemy z plasterkami bekonu i ulubionym świeżym pieczywem lub grzanką.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris