Przepis na krem z zielonego groszku z bekonem
Składniki na krem z zielonego groszku z bekonem
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (nie extra virgine)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 500 g mrożonego lub świeżego, obranego groszku
- 750 g bulionu
- 100 g bekonu
- sól i pieprz
Jak zrobić krem z zielonego groszku z bekonem
Cebulę i czosnek obieramy. Łodyga selera myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę, czosnek i selera. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon kroimy w paski i podsmażamy na patelni aż będą chrupiące. Podczas smażenia nie mieszajmy bekonu lecz delikatnie potrząśnijmy kilkakrotnie patelnią, aby plasterki bekonu przewrócić na inną stronę.
Zupę podajemy z plasterkami bekonu i ulubionym świeżym pieczywem lub grzanką.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris