Przepis na krem z selera
Składniki na krem z selera
- 1 bulwa selera
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 1 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- śmietana lub jogurt
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól do smaku
- opcjonalnie czosnek i grzanki
Jak zrobić krem z selera
Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę seler i ziemniaka, wyciskamy czosnek i obsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Następnie całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Całość gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na gładką masę i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krem można w całości zabielić jogurtem lub śmietaną. Można też podawać z kleksem śmietany lub jogurtu. Oczywiście nie obejdzie się bez grzanek. Przepis znajdziesz tu. Ja dodaję jeszcze plasterki smażonego na oliwie z oliwek czosnku – cudowna kombinacja.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris