Krem z pieczonych buraków i jabłek

Przepis na krem z pieczonych buraków z jabłkiem

 height=222

Składniki na krem z pieczonych buraków z jabłkiem

    • 800 g niedużych buraków
    • 1 małe kwaśne jabłko
    • pół cebuli
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 litr bulionu
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • sól gruboziarnista
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

Topping

  • ser grecki lub ser typu bałkańskiego
  • natka pietruszki

 

Jak zrobić krem z pieczonych buraków z jabłkiem

Buraki musimy dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu buraki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i również kroimy kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy buraki i czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy jabłko i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dolewamy więcej bulionu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Krem z pieczonych buraków podajemy posypany tartym serem i posiekaną natką pietruszki.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris