Przepis na krem z pieczonej marchewki
Składniki na krem z pieczonej marchewki
- 1 kg marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka masła
- 1,2 litra bulionu
- sól
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Jak zrobić krem z pieczonej marchewki
Marchewkę obieramy, przycinamy końce. Duże marchewki musimy przekroić wzdłuż. Marchewki, nieobraną cebulę, nieobrany czosnek, imbir i papryczkę chilli układamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 ºC. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim upieczone, pokrojone i obrane chili i imbir. Dodajemy obrany czosnek i obraną cebulę. Smażyć wszystko przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną upieczoną marchewkę, i po kilku minutach dolewamy gorący bulion. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez 5 minut. Miksujemy blenderem. W razie potrzeby, gdy krem jest zbyt gęsty możemy go rozcieńczyć bulionemu. Doprawiamy solą. Zupę krem z pieczonej marchewki podajemy z liśćmi świeżej kolendry lub z natką pietruszki.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris