Krem z brokuła

Przepis na Krem z brokuła

krem z brokuła

Składniki kremu z brokuła

  • 0,5 kg brokułów
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 cebule cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić Krem z brokuła?

Umytego brokuła rozdrabniamy na małe różyczki. Obraną marchewkę i ziemniaka kroimy w kosteczkę. Następnie obieramy i również w kosteczkę kroimy cebulę. Marchewkę, ziemniaki i cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie i z oliwek na wolnym ogniu przez 5 minut. Do smażących się warzyw dodajemy brokuły i zalać wodą dodając przy tym szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy aż ziemniaki i marchewka zmiękną – około 30 minut. Po ugotowaniu miksujemy całość blenderem do otrzymania jednolitego kremu. Tak otrzymany krem z brokuła doprawić do smaku solą i pieprzem.Podajemy z prażonymi migdałami, pestkami słonecznika lub dyni. Można również podawać z łyżeczką śmietany.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris