Przepis na Krem z brokuła
Składniki kremu z brokuła
- 0,5 kg brokułów
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 2 cebule cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić Krem z brokuła?
Umytego brokuła rozdrabniamy na małe różyczki. Obraną marchewkę i ziemniaka kroimy w kosteczkę. Następnie obieramy i również w kosteczkę kroimy cebulę. Marchewkę, ziemniaki i cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie i z oliwek na wolnym ogniu przez 5 minut. Do smażących się warzyw dodajemy brokuły i zalać wodą dodając przy tym szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy aż ziemniaki i marchewka zmiękną – około 30 minut. Po ugotowaniu miksujemy całość blenderem do otrzymania jednolitego kremu. Tak otrzymany krem z brokuła doprawić do smaku solą i pieprzem.Podajemy z prażonymi migdałami, pestkami słonecznika lub dyni. Można również podawać z łyżeczką śmietany.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris