Przepis na kotlety z tuńczyka
Składniki na kotlety z tuńczyka
- 1 bulwa selera
- 1 papryka czerwona
- ser żółty
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- przyprawy: majeranek, lubczyk, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety z tuńczyka
Tuńczyka odcedzamy. Krakersy kruszymy najlepiej wałkiem w foliowym worku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy ze sobą tuńczyka, krakersy i cebulę. Do tak powstałej mieszaniny wyciskamy czosnek, dodajemy jajko, majonez, musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość musimy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Z powstałej masy formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju.Opcjonalnie uformowane kotlety możemy przed usmażeniem obtoczyć w bułce tartej.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris