Przepis na kotlety z selera
Składniki na kotlety z selera
- 1 bulwa selera
- 1 papryka czerwona
- ser żółty
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- przyprawy: majeranek, lubczyk, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety z selera
Selera kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub w garnku w lekko osolonej wodzie. W niedzielnym rosole zazwyczaj znajduje się seler, więc możecie go też przetworzyć na kotlety z selera. Bez względu na pochodzenie ugotowanego selera ważne jest, aby nie był gorący – więc po ugotowaniu odstawiamy go do ostygnięcia. Paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Ugotowanego i wystudzonego selera miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce. Do masy selerowej dodajemy całe jajko, paprykę, ser żółty i przyprawy takie jak: majeranek, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy również bułkę tartą – około 1/2 szklanki. Może być nieco więcej w zależności o konsystencji powstałego ciasta. Ciasto powinno mięć gęstszą konsystencję, taką, aby dało się z niego ulepić kotleciki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy w ten sposób, aby ich kształt przypominał kotleta. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwią z oliwek lub olejem. Mam nadzieję, że kotlety z selera Wam posmakują.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris