Przepis na kartoflankę
Składniki na kartoflankę
- 2 litry wywaru lub wody
- 5-7 ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- biała część pora
- seler
- ziele angielski
- 1 goździk
- liść laurowy
- 1 śmietana lub jogurt
- sól
- pieprz
- kostki rosołowe (opcjonalnie)
- olej
- zielona pietruszka
Jak zrobić kartoflankę
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa – poza ziemniakami – obieramy, myjemy i kroimy w talarki a następnie wrzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Całość zalewamy wywarem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 30 minut. Do gotującej się zupy wrzucamy 1 goździk, ziele angielskie i listek laurowy. Zaprawiamy śmietaną i podajemy gorącą. Na talerze możemy dodać zieloną pietruszkę.