Kartoflanka

Przepis na kartoflankę

 height=222

Składniki na kartoflankę

  • 2 litry wywaru lub wody
  • 5-7 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • biała część pora
  • seler
  • ziele angielski
  • 1 goździk
  • liść laurowy
  • 1 śmietana lub jogurt
  • sól
  • pieprz
  • kostki rosołowe (opcjonalnie)
  • olej
  • zielona pietruszka

 

Jak zrobić kartoflankę

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa – poza ziemniakami – obieramy, myjemy i kroimy w talarki a następnie wrzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Całość zalewamy wywarem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 30 minut. Do gotującej się zupy wrzucamy 1 goździk, ziele angielskie i listek laurowy. Zaprawiamy śmietaną i podajemy gorącą. Na talerze możemy dodać zieloną pietruszkę.