Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na indyka w sosie słodko-kwaśnym

 height=222

Składniki na indyka w sosie słodko-kwaśnym

  • 40 dkg piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 ostra papryczka
  • pędy bambusa
  • marchewka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra wywaru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • sól
  • olej do smażenia

 

Jak zrobić indyka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy w garnku, w którym będziemy przygotowany sos. Cebulę obieramy i kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Chwilę smażymy. Czosnek siekamy i dodajemy do mięsa. Imbir siekamy i dodajemy do garnka. Całość zalewamy wywarem lub rosołem, dodajemy sok z ananasa i brzoskwiń. Gotujemy. Marchewkę myjemy, kroimy w cienkie słupki i dodajemy do sosu. Fasolkę szparagową myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do sosu. Papryczkę ostrą kroimy w paseczki i wrzucamy do sosu. Brzoskwinie i ananasy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Dodajemy pędy z bambusa. Dodajemy sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i miód. Mieszamy. W zależności od potrzeb dodajemy więcej cytryny lub miodu. Jeśli lubimy nieco ostrzejszą wersję, dodajemy więcej papryczki. Na ostrość potrawy wpływa też imbir. Mąkę ziemniaczaną zalewamy odrobiną zimnej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do sosu cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około 2 minut. Całość powinna się gotować około 25 minut licząc od włożenia mięsa do garnka.