Przepis na halibuta na parze z imbirem i czosnkiem
Składniki na halibuta na parze z imbirem i czosnkiem
- filety z halibuta (grubość około półtora cm)
- kilka gałązek koperku drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku
- imbir około 3 cm
- 1 mała czerwona cebula
- sok z 1/4 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Jak zrobić halibuta na parze z imbirem i czosnkiem
Filety z halibuta posypujemy połową koperku, solą morską oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Połowę imbiru i cebuli oraz dwa ząbki czosnku drobno siekamy i umieszczamy w małej miseczce lub na małym talerzyku. Do miseczki dodajemy również pozostałą część koperku. Talerzyk lub miseczkę umieszczamy w parowarze wraz z halibutem i gotujemy przez około 15-20 minut. Pozostałą część imbiru i cebuli drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy halibut będzie już gotowy, to warzywa z miseczki, które umieściliśmy w parowarze, przesypujemy na patelnię i podsmażamy jeszcze przez minutę z wcześniej smażoną cebulą i imbirem. Wyłączamy, palnik, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi warzywami posypujemy filety z halibuta. Halibut na parze przygotowany tym sposobem może być podawany na wiele sposobów np: z ziemniakami i gotowaną, czerwoną kapustą lub z surówką z kiszonej kapusty.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris