Halibut na parze z imbirem i czosnkiem

Przepis na halibuta na parze z imbirem i czosnkiem

 height=222

Składniki na halibuta na parze z imbirem i czosnkiem

  • filety z halibuta (grubość około półtora cm)
  • kilka gałązek koperku drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir około 3 cm
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z 1/4 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy

 

Jak zrobić halibuta na parze z imbirem i czosnkiem

Filety z halibuta posypujemy połową koperku, solą morską oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Połowę imbiru i cebuli oraz dwa ząbki czosnku drobno siekamy i umieszczamy w małej miseczce lub na małym talerzyku. Do miseczki dodajemy również pozostałą część koperku. Talerzyk lub miseczkę umieszczamy w parowarze wraz z halibutem i gotujemy przez około 15-20 minut. Pozostałą część imbiru i cebuli drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy halibut będzie już gotowy, to warzywa z miseczki, które umieściliśmy w parowarze, przesypujemy na patelnię i podsmażamy jeszcze przez minutę z wcześniej smażoną cebulą i imbirem. Wyłączamy, palnik, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi warzywami posypujemy filety z halibuta. Halibut na parze przygotowany tym sposobem może być podawany na wiele sposobów np: z ziemniakami i gotowaną, czerwoną kapustą lub z surówką z kiszonej kapusty.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris