Halibut gotowany w mleku kokosowym

Przepis na halibuta gotowanego w mleku kokosowym

 height=222

Składniki na halibuta gotowanego w mleku kokosowym

  • 500 g halibuta
  • 1 szklanka ziaren zielonego groszku (może być mrożony, w przypadku świeżego groszku możemy pokusić się o obranie go z łupek)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta cukru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 centymetrowy kawałek galangi
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 listki limonki kaffir
  • 3 końcówki chili (dla osób lubiących pikantne potrawy można użyć więcej papryczek chilli)
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 cm paski skórki z limonki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli

Do dekoracji

  • kilka listków kolendry namoczonych w zimnej wodzie
  • 1 listek limonki kaffir
  • 3 cząstki limonki (fileciki z limonki)

 

Jak zrobić halibuta gotowanego w mleku kokosowym

Halibuta (bez skóry) kroimy w kostkę 3 na 3 centymetry i posypujemy solą i białym pieprzem.

Trawę cytrynową przekrawamy na pół tak, aby oddzielić miękką część od twardej. Miękką cześć kroimy bardzo drobno. Obieramy imbir i galangę. Obierki po imbirze zachowujemy, a obrany imbir i galangę kroimy w drobną kosteczkę. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy do niego sos rybny, cukier, trawę cytrynową, obierki po imbirze, całe gałązki kolendry, kawałki chilli, jeden liść limonki i gotujemy na małym ogniu do czasu aż mleko kokosowe zredukuje się i będzie bardziej gęste. Można użyć całe papryczki chilli, a nie tylko końcówki jednak pamiętajmy, aby przed użyciem pozbyć się pestek.

Następnie łyżką do cedzenia wybieramy wszystkie składniki z mleka kokosowego i dodajemy imbir, galangę i wiórka kokosowe. Halibuta gotujemy go w mleku kokosowym przez 3-5 minut z każdej strony zależnie od grubości naszych filetów. Rybę przekładamy na talerz, a do mleka kokosowego dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez minutę i tak powstałym sosem z groszkiem polewamy naszego halibuta.

Dekorujemy paseczkami liści z limonki, listkami kolendry oraz cząstkami (filecikami) z limonki.

Dodatkowo do dekoracji możemy użyć świeżego kokosa. W tym celu należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Ścieramy go na drobnym oczku i układamy na papierze do pieczenia. Wysuszamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 °C.

Halibut gotowany w mleku kokosowym. Smacznego i czekamy na wasze opinie i oceny tej wykwintnej potrawy.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris