Przepis na Gulasz z soczewicą
Składniki na Gulasz z soczewicą
- 4 duże marchewki
- 1,5 szklanki cukru – najlepiej trzcinowego (lub możemy dać szklankę cukru i 4 łyżki miodu)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- można i nawet super byłoby dodać orzechy o ile kto ma w domu
Jak zrobić Gulasz z soczewicą
Całość gotujemy długo, bardzo długo…około godziny, półtorej. Soczewica potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Doprawiamy nasz kociołek solą, pieprzem, 2-3 szczypty mielonego chilli (uważajcie z tą przyprawą, naprawdę nie trudno o to żeby była zbyt pikantna, przekonałam się na własnym podniebieniu). Dodajemy również łyżeczkę kurkumy lub jedną laskę kurkumy w korzeniu, łyżkę lub półtorej przyprawy meksykańskiej (możecie ją stworzyć sami, w jej skład wchodzi: pieprz czarny, kolendra, gorczyca, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, czosnek). Proszę jeszcze dodać po łyżeczce bazylii, oregano, majeranku i kuminu. I długo, długo dusić! A na koniec podawać w miseczkach ze świeżo startym parmezanem. I brzuszek syty!
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris