Przepis na galaretka z kurczaka
Składniki na galaretka z kurczaka
- 1,5 1wody
- kurczak,
- pęczek włoszczyzny
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- ziarenko czarnego pieprzu
- łyżka żelatyny na szklankę wywaru
- 3 surowe białka
- szczypta kwasku cytrynowego
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- 4 łyżki groszku konserwowego
- sól
- pieprz
Jak zrobić galaretka z kurczaka
1. Kurczaka myjemy, dzielimy na części, zalewamy wrzącą wadą i gotujemy z przyprawami. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do niego włoszczyznę.
2. Gotujemy do miękkości, zostawiamy w wywarze do ostygnięcia.
3. Kurczaka wyjmujemy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i skóry, kroimy w kawałki. Wywar odcedzamy. W szklance wywaru moczymy żelatynę.
4. Dodajemy na maczaną żelatynę, kwasek cytrynowy, pianę ubitą z białek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia – nie gotujemy. Po przestudzeniu wywar cedzimy.
5. Na dnie opłukanej zimną wodą salaterki układamy plasterki ugotowanej marchewki, gałązki natki pietruszki, zielony groszek. Na warzywa nakładamy kawałki mięsa i całość zalewamy sklarowanym wywarem, odstawiamy da zastygnięcia.