Galaretka z kurczaka

Przepis na galaretka z kurczaka

 height=222

Składniki na galaretka z kurczaka

  • 1,5 1wody
  • kurczak,
  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ziarenko czarnego pieprzu
  • łyżka żelatyny na szklankę wywaru
  • 3 surowe białka
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić galaretka z kurczaka

1. Kurczaka myjemy, dzielimy na części, zalewamy wrzącą wadą i gotujemy z przyprawami. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do niego włoszczyznę.
2. Gotujemy do miękkości, zostawiamy w wywarze do ostygnięcia.
3. Kurczaka wyjmujemy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i skóry, kroimy w kawałki. Wywar odcedzamy. W szklance wywaru moczymy żelatynę.
4. Dodajemy na maczaną żelatynę, kwasek cytrynowy, pianę ubitą z białek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia – nie gotujemy. Po przestudzeniu wywar cedzimy.
5. Na dnie opłukanej zimną wodą salaterki układamy plasterki ugotowanej marchewki, gałązki natki pietruszki, zielony groszek. Na warzywa nakładamy kawałki mięsa i całość zalewamy sklarowanym wywarem, odstawiamy da zastygnięcia.