Fasola szparagowa w s. pomidorowym

Przepis na fasolę szparagową w bekonie

 height=222

Składniki na fasolę szparagową w bekonie

  • 1 kg świeżej żółtej lub fasoli szparagowej
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

 

Jak zrobić fasolę szparagową w bekonie

Fasolę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy jej końcówki. Strąki fasoli gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną (około 30 minut). Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. U dołu pomidorów robimy nacięcie w postaci krzyżyka i zalewamy wrzątkiem na jedną do dwóch minut, a następnie obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy na małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolę szparagową. Mieszamy i dodajemy pokrojony drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Znów mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris