Przepis na fasolę szparagową w bekonie
Składniki na fasolę szparagową w bekonie
- 1 kg świeżej żółtej lub fasoli szparagowej
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Jak zrobić fasolę szparagową w bekonie
Fasolę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy jej końcówki. Strąki fasoli gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną (około 30 minut). Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. U dołu pomidorów robimy nacięcie w postaci krzyżyka i zalewamy wrzątkiem na jedną do dwóch minut, a następnie obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy na małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolę szparagową. Mieszamy i dodajemy pokrojony drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Znów mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris