Przepis na fasolę szparagową w bekonie
Składniki na fasolę szparagową w bekonie
- 800 g fasoli szparagowej
- 1 gałązkę cząbru
- 1 ząbek czosnku (pokrojony na plasterki)
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 plasterków bekonu
- 1 łyżka masła
Jak zrobić fasolę szparagową w bekonie
Z fasoli szparagowej odcinamy końce i płuczemy ją dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cząber, czosnek, rozgniecione ziarna pieprzu oraz sól. Dolewamy dwa litry wody i gotujemy przez 15 minut. Fasolę szparagową gotujemy przez 10 minut na wcześniej przygotowanym wywarze., po czym szybko schłodzić w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Z fasoli przygotowujemy „pęczki” i każdy z nich owijamy plasterkiem bekonu. W żaroodpornym naczyniu układamy pęczki fasoli szparagowej i dodajemy masło. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie podgrzewania każdą porcję obrodzić. Pod koniec pieczenia każdy „pęczek” fasoli można posypać tartym, żółtym serem i skropić oliwą z oliwek.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris