Przepis na dorsza w sosie musztardowyn
Składniki na dorsza w sosie musztardowyn
- 4 dzwonka dorsza ok. 300 g
- 1 cytryna
- sól
Sos musztardowy:
- 1 łyżka masła (ok. 20 g)
- 20 g mąki
- 1/4 l mleka
- 1 cebula (ok. 50 g)
- 1 gałązka tymianku
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- pieprz
Jak zrobić dorsza w sosie musztardowyn
1. Roztopić masło w garnku na średnio rozgrzanej płytce kuchenki. Wsypać mąkę. Wymieszać.
2. Dolać – stale mieszając – zimne mleko po czym je zagotować.
3. Zmniejszyć grzanie płytki do stopnia 1 (niski pobór mocy).
4. Do sosu włożyć połówki cebuli i gałązkę tymianku, przykryć pokrywką
5. Powoli pogotować ok. 10 minut Przecedzić do innego garnka
6. Sos posolić, przyprawić pieprzem i doprawić musztardą
7. Przestawić grzanie płytki na stopień 2 (średni pobór mocy).
8. Wodę w dużym garnku zakwasić sokiem z cytryny, osolić i doprowadzić do wrzenia.
9. Obniżyć grzanie płytki do stopnia 1 (niski pobór mocy).
10. Ostrożnie włożyć dzwonko dorsza do wrzącej wody.
11. Zależnie od grubości dzwonka gotować 5-10 minut.
12. Ugotowaną rybę wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z wody
Gotowaną rybę podawać natychmiast po przyrządzeniu. Nakładać na podgrzane talerze, żeby podawana na stół ryba była gorąca. Ważne: do ryb powinno się w miarę możliwości podawać sztućce do ryb -widelce o szerokich zębach i tępe noże o specjalnym kształcie.
Alternatywa: dwa widelce. Nie kroi się bowiem ryby, lecz rozdziela jej mięso.
Nakrywając do stołu, należy dodać talerz na ości i skórę.
PRZECHOWYWANIE
Ugotowanej ryby nie należałoby przechowywać. Najlepiej smakuje świeżo przyrządzona. Ziemniaki w lodówce 1-2 dni, tyleż czasu sos musztardowy.
WARIANT
Zamiast sosu musztardowego można też podać sklarowane masło.
1. 250 g masła roztapiać w małym garnku na średnio rozgrzanej płytce do czasu pojawienia się piany
2. Zdjąć garnek z płytki i łyżką zdjąć utworzoną pianę (ścięte białko)
3. Druga możliwość: masło przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Wówczas będzie klarowne.