Przepis na burek ze szpinakiem
Składniki na burek ze szpinakiem
- 0,5 kg ciasta francuskiego
Masa szpinakowa
- paczka szpinaku mrożonego
- 3 łyżki mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka świeżych, posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka estragonu
- 3 jajka
- 2 łyżki magi lub sosu sojowego
- opcjonalnie 1/2 kostki sera feta
Masa twarogowa:
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki masła
- 250 gram twarogu
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić burek ze szpinakiem
Burek składa się z dwóch mas: szpinakowej i twarogowej poprzekładanych płatami ciasta francuskiego.
Masa szpinakowa:
Szpinak dusimy z dodatkiem mleka. Cebulkę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy najpierw cebulę na oliwie z oliwek, gdy będzie lekko zeszklona dodajemy czosnek. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Teram możemy dodać szpinak, bazylię, estragon, magi/sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy rozbełtane jajka, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy, aż masa się zetnie. Dla urozmaicenia tego farszu możemy dodać ser feta zmieszany z jajkiem, pamiętajmy wtedy, żeby dodatkowo nie solić. Możemy już grzać piekarnik do 190 stopni.
Masa twarogowa:
Bardzo prosta. Twaróg łączymy z żółtkami i masłem, mieszamy lub miksujemy i gotowe. Nie dodajemy żadnych przypraw do tego farszu.
Do foremki lub naczynia żaroodpornego układamy warstwę ciasta francuskiego. Na ciasto układamy warstwę szpinakową, przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy masę twarogową. Całość dziurawimy widelcem w kilku miejscach. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około godziny. Wyciągamy z pieca, kroimy i podajemy ciepłe.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris