Burek ze szpinakiem

Przepis na burek ze szpinakiem

 height=222

Składniki na burek ze szpinakiem

    • 0,5 kg ciasta francuskiego

Masa szpinakowa

    • paczka szpinaku mrożonego
    • 3 łyżki mleka
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka świeżych, posiekanych listków bazylii
    • 1 łyżka estragonu
    • 3 jajka
    • 2 łyżki magi lub sosu sojowego
    • opcjonalnie 1/2 kostki sera feta

Masa twarogowa:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki masła
  • 250 gram twarogu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

 

Jak zrobić burek ze szpinakiem

Burek składa się z dwóch mas: szpinakowej i twarogowej poprzekładanych płatami ciasta francuskiego.

Masa szpinakowa:

Szpinak dusimy z dodatkiem mleka. Cebulkę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy najpierw cebulę na oliwie z oliwek, gdy będzie lekko zeszklona dodajemy czosnek. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Teram możemy dodać szpinak, bazylię, estragon, magi/sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy rozbełtane jajka, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy, aż masa się zetnie. Dla urozmaicenia tego farszu możemy dodać ser feta zmieszany z jajkiem, pamiętajmy wtedy, żeby dodatkowo nie solić. Możemy już grzać piekarnik do 190 stopni.

Masa twarogowa:

Bardzo prosta. Twaróg łączymy z żółtkami i masłem, mieszamy lub miksujemy i gotowe. Nie dodajemy żadnych przypraw do tego farszu.

Do foremki lub naczynia żaroodpornego układamy warstwę ciasta francuskiego. Na ciasto układamy warstwę szpinakową, przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy masę twarogową. Całość dziurawimy widelcem w kilku miejscach. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około godziny. Wyciągamy z pieca, kroimy i podajemy ciepłe.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris