Przepis na zapiekanka z makaronu
Składniki na zapiekanka z makaronu
- 2 łyżki masła (ok 30 g)
- 3 łyżki mąki (ok 30 g)
- 1/4 l zimnego mleka
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 cebula (50 g)
- 1 liść laurowy
- 50 g żółtego twardego sera
- 250 g makaronu (w suchej masie)
- 500 g mięsa mielonego
- 6 pomidorów (ok 500 g)
- sól, pieprz
Jak zrobić zapiekanka z makaronu
1 Makaron – zależnie od rodzaju – gotować 7-10 minut w lekko osolonej wodzie. Sprawdzenie, czy prawidłowo ugotowany: wyjąć 1 makaron – powinien być jędrny, jakby trochę nie dogotowany (al dente). Wyłożyć na sito, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Osączyć z wody
2. Cebulę drobno pokroić.
3. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.
4. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami.
PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANKI Z MAKARONU
1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy)
2. W garnku roztopić tłuszcz, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać w tłuszczu.
3. Wlać mleko i razem zagotować, cały czas mieszać
4. Dodać tymianek, połowę pokrojonej cebuli i liść laurowy
5. Zmniejszyć moc grzania płytki i powoli gotować 15 minut.
6. Wytworzony sos przecedzić do miski.
7. Do sosu wmieszać drobno starty ser.
8. Rozgrzać piekarnik do 225°C.
9. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ugotowanego makaronu.
10. Potem na wierzch położyć pomidory, mielone mięso i resztę cebuli, przyprawić
11. Całość polać sosem serowym Naczynie wsunąć do nagrzanego piekarnika.
12. W ciągu ok. 45 minut zapiec na kolor złocisto brązowa
Inny wariant zapiekanki z makaronu
1. Zapiekankę z makaronu przyrządzić jak podano obok w punktach 1-9
2. W miejsce mielonego mięsa dać pokrojoną w paski szynkę gotowaną.
3. Dalsze przyrządzenie jak podano obok, ale zapiekać tylko 25-30 minut.
PRZECHOWYWANIE
Lodówka 1-2 dni, bez mielonego mięsa – 2-3 dni.
Zamrażarka: 2-3 miesiące. Na makaron w sosie cebulowo-śmietanowym zamrożoną zapiekankę włożyć do sosu i powoli podgrzewać. W innym wypadku rozmrażać przez noc w lodówce.
MAKARON W SOSIE CEBULOWO- -ŚMIETANOWYM
1. Roztopić 2 łyżki masła i na gorącym tłuszczu poddusić 2 drobno pokrojone cebule. Wsypać 2 łyżki mąki i starannie rozmieszać z tłuszczem.
2. Stopniowo dolewać 1/4 l rosołu (instant) 1/4 l słodkiej śmietanki, nie przerywając mieszania. Zagotować.
3. Dodać pozostałość zapiekanki z makaronu. Przyprawić solą i pieprzem. Pęczek szczypiorku drobno pokroić i wmieszać.
MAKARON Z CEBULKĄ DYMKĄ Z PATELNI
1. Oczyścić pęczek cebulki dymki, umyć. Dymkę drobno pokroić
2. Poddusić na niezbyt silnie rozgrzanym maśle lub margarynie. Dodać pozostałość zapiekanki, mieszając obsmażyć na rumiano.
3. Pod koniec obsmażania oprószyć solą, pieprzem i przyprawić słodką papryką w proszku.