Wegańskie zamienniki, czy warto?

Dieta wegańska z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Na rynku pojawia się coraz więcej zamienników klasycznych produktów. Nie tylko wegetarianie i weganie sięgają po tego typu produkty, a co czwarty konsument w Polsce. Nie trzeba przechodzić od razu w pełni na dietę wegańską, wystarczy ograniczyć mięso, żeby przyczynić się do poprawy stanu planety.

Rozwój rynku

Według danych GfK wartość rynku roślinnych produktów wynosi 1,5 mld zł. A to dopiero początek. Koszty produkcji produktów wegańskich są o wiele niższe, bardziej ekologiczne oraz do ich wytworzenia zużywa się mniej wody. Według badań przeprowadzonych w 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield aż 25,4% Polaków ograniczyło spożycie mięsa w trakcie pandemii.  Jak widać trend ten, z roku na rok wzrasta.

Weganizm, a zdrowie?

Częstym argumentem przeciw diecie wegańskiej jest obawa o zdrowie. Dobrze zaplanowana dieta wegańska, spełniająca zapotrzebowania żywieniowe może wpłynąć pozytywnie na zdrowie, a nawet zapobiegać powstawaniu niektórych chorób.

Jeżeli martwisz się, że nie dostarczysz wystarczającej ilości makro i mikroelementów, odpowiednim rozwiązaniem będzie kurs z dietetyki, dzięki któremu dowiesz się jak układać, w odpowiedni sposób dietę.

Zamienniki dostępne na rynku

Jeszcze kilka lat temu mleko i mięso roślinne kojarzyło się z wygórowanymi cenami, niezbyt zachęcającym wyglądem oraz wysoką ceną. Przez coraz większy popyt na rynku zachodzą zmiany i coraz więcej firm stawia właśnie na produkcję nie mięsa.

Zamienniki mięsa

Najbardziej oczywistymi zamiennikami mięsa jest tofu, ciecierzyca, fasola oraz soczewica. Produkty te są bogate w białko i można przygotować z nich wiele wspaniałych dań. Nie musisz ograniczać się tylko do nich! W supermarketach dostępna jest ogromna ilość wegańskich mielonych, kiełbasek, pasztetów, szynki, a nawet kaszanki!

Wytwarzane są z białka pszennego, seitanu, grochu, czy już wcześniej wymienianej fasoli. W smaku różnica między tymi produktami a mięsnymi jest ledwie wyczuwalna.

Zamienniki mleka

Produkcja 1 litra mleka krowiego odpowiada za emisję 3 kg CO2, gdy spojrzymy na produkcję 1 litra napoju sojowego, wytwarza ona jedynie 1/3 tej wartości. Dodatkowo blisko 70% dorosłych wykazuje nietolerancję laktozy. Nic dziwnego, że rynek napojów roślinnych z roku na rok rośnie.

Obecnie na półkach każdego supermarketu znajdziemy takie mleka jak: migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe czy jaglane. Występują w różnych odmianach na przykład z dodatkiem wapnia, dla wzmocnienia kości. Kolejną ciekawą odsłoną jest mleko stworzone dla baristów, które doskonale pieni się, dzięki czemu nawet na diecie wegańskiej nie trzeba rezygnować z picia kawy latte.

Zamienniki sera

Nie wyobrażasz sobie życia bez sera? Naprzeciw wychodzą jego substytuty tworzone między innymi z orzechów nerkowca. Sery te nadal w pełni nie odzwierciedlają smaku tego prawdziwego, jednak z roku na rok są coraz ciekawsze i lepsze.

Na rynku dostępny jest nie tylko wegański ser żółty, ale również mozzarella, twarożki, serki do smarowania. Przeróżne marki wprowadzają co nowe, ulepszone formuły, które różnią się smakiem, konsystencją. Każdy miłośnik sera znajdzie rozwiązanie dla siebie.

Zamienniki jajek

Niestety nadal nie powstały produkty, które miałyby odtworzyć jajka w formie, jaką znamy. Można jednak w codziennym życiu zastąpić je w zależności od potrawy. Do ciasta sprawdzi się mielone siemię lniane, które odpowiednio przygotowane połączy nasze ciasto. W przypadku szakszuki jajka możemy zastąpić: tofu, pieczarkami. Awokado i banan również sprawdzą się przy wypiekach.

Zamienniki śmietany

Jeżeli potrzebujesz bitej śmietany na przykład do wypieków, świetnym rozwiązaniem jest użycie stałej części mleka kokosowego, która bardzo dobrze się ubija. Do gotowania lepsza będzie śmietanka z napoju owsianego bądź sojowego.

Koszty

Tego rodzaju produkty nadal są droższe niż zwykłe sery, jajka czy mięso, jednak wszystko przekształca się. Mleka roślinne kilka lat temu były kilkukrotnie droższe od krowiego, teraz różnica między nimi wynosi 2-3 zł.  Jednak dieta wegańska nie musi być droga. Ograniczając mięso i sięgając po tańsze produkty takie jak fasola, czy tofu więcej zaoszczędzimy.