O czym należy pamiętać podczas przygotowywania kawy?

o-czym-nalezy-pamietac-podczas-przygotowywania-kawy
Chcesz zacząć przygotowywać kawę, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem? Zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić napój, jak z najlepszej kawiarni? Dowiedz się, o czym należy pamiętać podczas parzenia kawy w domu.

Kawa – pobudzający napój, który zachwyca smakiem

Kawa jest obecnie najczęściej i najchętniej spożywanym napojem na świecie. Głównym regionem, w którym odbywa się jej produkcja, jest Etiopia. Plantacje kawowca można jednak znaleźć również w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej oraz Azji. Wiele osób pije kawę ze względu na jej właściwości pobudzające. Głównym składnikiem tego napoju jest bowiem kofeina, która dodaje energii i mobilizuje organizm do działania. Niektórzy sięgają po filiżankę tego napoju podczas spotkań towarzyskich, ciesząc się jej smakiem i aromatem w trakcie długich rozmów.

Co wpływa na smak kawy?

Na to, czy kawa posiada prawidłowy smak, wpływa wiele czynników. Nieodpowiednio przygotowany napój cechuje się sporą kwaskowatością, jest gorzki i cierpki. Dobrze jest zwrócić uwagę na kilka kwestii, które mają ogromne znaczenie podczas przyrządzania kawy w domu. Zastosowanie podstawowych kroków poprawia smak napoju, dzięki czemu poranek staje się jeszcze bardziej przyjemny.

Jakość ziaren

Dobrze przyrządzona kawa cechuje się przede wszystkim wyjątkowym aromatem. Aby napój nie był zbyt kwaśny i gorzki, do jego przygotowania należy użyć świeżych ziaren, nieposiadających żadnych defektów. Do najczęstszych wadliwości zalicza się:

  • niedojrzałość,
  • pleśń,
  • uszkodzenia mechaniczne,
  • wady spowodowane chorobą kawowca lub działaniem szkodników.

Ziarna, które posiadają choć jedną wadę tego rodzaju, nie nadają się do zaparzania i powinny być eliminowane już na etapie zbiorów. Chcąc przygotowywać kawę w domu, należy wybierać tylko te ziarna, które pochodzą od sprawdzonych producentów. Dzięki temu zyskuje się gwarancję jakości. W Cafe Silesia można znaleźć produkty wyłącznie od cenionych dostawców, którzy posiadają wielu miłośników na całym świecie.

Rodzaj ziaren

Przeszukując rynek kawowy, można znaleźć różnego rodzaju ziarna. Do najbardziej popularnych odmian należą:

  • Arabica,
  • Robusta.

Niektórzy decydują się na tworzenie mieszanek, łączących obie odmiany. Jeśli preferuje się bardzo intensywne smaki, warto wybierać te produkty, w których przeważają ziarna odmiany Robusta. Posiada ona bowiem znacznie więcej kofeiny niż Arabica.

Dobór mleka

Kawę można spożywać na wiele sposobów. Niektórzy preferują klasyczną małą czarną, która jest bardzo bogata w kawowy aromat, inni wybierają napoje typu latte czy cappuccino, czyli te, gdzie espresso zalewa się mlekiem, a nie wodą. Warto pamiętać, że mleko użyte do przygotowania kawy, powinno być świeże. Niektórzy decydują się na klasyczne krowie mleko o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, inni wybierają mleka roślinne. Chcąc przygotowywać napój, jak z prawdziwej kawiarni, warto zaopatrzyć się w spieniacz do mleka, który umożliwia stworzenie delikatnej mlecznej pianki.

Odpowiednie zmielenie ziaren

Każdy miłośnik kawy wie, że ziarna, które wykorzystuje się do przygotowywania napoju, powinny być mielone tuż przed jego przyrządzeniem. Najlepiej sprawdza się w tym przypadku kawa ziarnista. Stopień oraz czas mielenia należy dostosować do tego, jaką konsystencję chce się uzyskać. Do zmielenia warto użyć profesjonalnego sprzętu. Najczęściej wykorzystuje się młynki elektryczne, które są bardzo łatwe w użytkowaniu. Jeśli nie ma się zbyt dużego doświadczenia w mieleniu kawy warto zapytać o radę profesjonalnych baristów bądź zdecydować się na zakup gotowej mielonej kawy.

Wysokiej jakości ziarna, pochodzące od cenionych producentów oraz prawidłowy stopień ich zmielenia to elementy, które mają spory wpływ na to, jak napój będzie ostatecznie smakował. Stosując się do tych kilku prostych zasad, można uzyskać pyszny napój i cieszyć się jego smakiem we własnym, domowym zaciszu.