Spaghetti bolognese

Przepis na spaghetti bolognese

 height=222

Składniki na spaghetti bolognese

  • 2 łyżki masła (ok. 40 g)
  • 80 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebule (ok. 700 g)
  • 7 marchew (ok 700 g)
  • 1/4 bulwy selera korzeniowego (ok 200 g)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 3 pomidory (ok 250 g)
  • 1/2 1 wody
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 1 liść laurowy
  • starta gałka muszkatołowa (na czubku noża)
  • sól, pieprz
  • 500 g spaghetti
  • 51 wody
  • 7 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 

Jak zrobić spaghetti bolognese

Sos boloński:
1. Boczek pokroić w kostkę.
2. Obrać cebule, marchew i seler, dokładnie umyć i drobno pokroić.
3. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przepołowić i usunąć pestki
Spaghetti:
Przyrządzanie rozpocząć na ok. 20 minut przed jedzeniem.

PRZYRZĄDZENIE SOSU BOLOŃSKIEGO

1. Zgromadzić pod ręką wszystkie składniki.
2. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy).
3. Roztopić tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojony boczek
4. Dołożyć pokrojoną cebulę, marchew i seler. Smażyć razem ok. 2 minut.
5. Wmieszać mięso mielone i koncentrat pomidorowy
6. Dodać pomidory i przyprawy, wlać 1/2 l wody.
7. Zmniejszyć moc grzania płytki do stopnia 1.
8. Często mieszać sos, by nie przywarł do dna rondla
9. Powoli gotować sos, nie przykrywając rondla, ok. 1 godziny
10. Sos powinien spływać z łyżki gęstą strugą
11. Wmieszać słodką śmietankę. Osolić, przyprawić pieprzem
12. Wyjąć z sosu liść laurowy.

PRZYRZĄDZENIE SPAGHETTI
1. Do 5 l osolonej wrzącej wody wrzucić 500 g spaghetti. Do wody wlać trochę oleju.
2. Zamieszać, żeby makaron się nie skleił. Gotować 7-9 minut.
3. Sprawdzić, czy makaron się ugotował: wyciągnąć 1 nitkę spaghetti. Powinna być jędrna („al dente”)
4. Spaghetti wyrzucić na sito. Odcedzone włożyć na powrót do garnka.
5. Skropić olejem, żeby nitki spaghetti się nie sklejały.
6. Rozkładać na talerze za pomocą widelca i łyżki.

Do prawdziwego „spaghetti boloqnese” (wł.. wym. spagetti bolonieze) należy obowiązkowo parmezan (starty). Świeżo starty z kawałka „parmiggiano reggiano” (wym. parmidżiano redżiano) smakuje oczywiście nieporównanie lepiej niż kupiony starty „parmezan z torebki” Pod rozwagę wszystkim, którzy szczodrze nim potrawę posypują – 1 łyżka startego parmezanu (ok. 10g) to 40 kalorii.

Lodówka: sos boloński i makaron – 1-2 dni. Rada: używając noża i widelca spaghetti drobno pokroić. Wraz z resztą sosu bolońskiego zrumienić na gorącym maśle lub margarynie.
Zamrażarka: sos boloński 2-3 miesiące.

SAŁATKA Z MAKARONU

1. Wymieszać po 250 g pokrojonej w paski kiełbasy i pieczarek w plasterkach z 4 pokrojonymi w ósemki pomidorami i 100 g ugotowanego makaronu.
2. Dokładnie wymieszać 4 łyżki majonezu i jogurtu z solą, pieprzem i musztardą Polać sałatkę.

TOST BOLOŃSKI

1. Kromkę chleba tostowego cienko posmarować sosem bolońskim.
2. Obłożyć plasterkami salami i oliwkami.
3. Równomiernie posypać startym twardym żółtym serem.
4. W nagrzanym do 250°C piekarniku zapiekać ok. 10 minut.