Przepis na sos tysiąca wysp
Składniki na sos tysiąca wysp
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego (opcja dla tych, którzy chcieliby zmniejszyć kaloryczność dipu)
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu lipowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej (można użyć ostrą paprykę w proszku)
- 2 jaja gotowane na twardo (opcjonalnie)
- 2 ogórki konserwowe
- garść czarnych oliwek
Jak zrobić sos tysiąca wysp
• Dwa jajka gotujemy na twardo.
• Do miski wlewamy ocet oraz dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
• Dodajemy majonez, jogurt oraz ketchup oraz pastę paprykową i dokładnie mieszamy używając trzepaczki do uzyskania jedwabistej masy.
• Dwa ogórki konserwowe kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu.
• Ugotowane na twardo i obrane jajka siekamy i dodajemy do sosu.
• Oliwki siekamy i dodajemy do sosu.
• Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.