Przepis na sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym
Składniki na sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym
- 2 kalarepy
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- jogurt naturalny 150 g
- 2 łyżki majonezu
- garść koperku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatka z kalarepy w sosie koperkowo-ziołowym
Na początek przygotujmy sos. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy drobno pokrojony koperek i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kalarepki obieramy z liści i dokładnie myjemy. Przecinamy w poprzek na dwie, równe połówki. Łyżeczką wydrążamy miąższ z połówek kalarepy. Zieloną paprykę, pomidory oraz miąższ z kalarepy kroimy w kostkę. Dolewamy wcześniej przygotowany sos i całość mieszamy. Podajemy w wydrążonych wcześniej połówkach kalarepy. Życzymy smacznego.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris