Rydze marynowane na ostro z miodem

Przepis na rydze marynowane na ostro z miodem

 height=222

Składniki na rydze marynowane na ostro z miodem

  • 1 kg rydzów
  • 6 szklanek wody
  • szklanka octu winnego z białego wina
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki miodu
  • goździki
  • ziarna jałowca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ostra papryka

 

Jak zrobić rydze marynowane na ostro z miodem

Na początku musimy przygotować zalewę. Robimy to w bardzo prosty sposób gotując ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem grzybów i ostrej papryki. Rydze po oczyszczeniu i umyciu obgotowujemy przez 5 minut we wrzącej wodzie i odcedzamy. Do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy rydze i kawałek ostrej papryki. Do każdego słoika dodajemy po jednym goździku, ziarnie jałowca, ziarnie ziela angielskiego i liściu laurowym. Tak przygotowane słoiki zalewami wrzącą zalewą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Po kilku tygodniach możemy się cieszyć pysznymi, marynowanymi rydzami.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris