Przepis na rydze marynowane na ostro z miodem
Składniki na rydze marynowane na ostro z miodem
- 1 kg rydzów
- 6 szklanek wody
- szklanka octu winnego z białego wina
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki miodu
- goździki
- ziarna jałowca
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ostra papryka
Jak zrobić rydze marynowane na ostro z miodem
Na początku musimy przygotować zalewę. Robimy to w bardzo prosty sposób gotując ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem grzybów i ostrej papryki. Rydze po oczyszczeniu i umyciu obgotowujemy przez 5 minut we wrzącej wodzie i odcedzamy. Do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy rydze i kawałek ostrej papryki. Do każdego słoika dodajemy po jednym goździku, ziarnie jałowca, ziarnie ziela angielskiego i liściu laurowym. Tak przygotowane słoiki zalewami wrzącą zalewą, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Po kilku tygodniach możemy się cieszyć pysznymi, marynowanymi rydzami.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris