Przepis na pieczoną szynkę
Składniki na pieczoną szynkę
- 1 kg szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- olej
- 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- kminek
- rozmaryn
- 1 goździk
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- klika ziaren kolendry
Jak zrobić pieczoną szynkę
• Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszać.
• Cebulę obrać i pokroić w piórka i wrzucić do miski
• Czosnek obrać i posiekać, a następnie wrzucić do miski
• Majeranek, rozmaryn, tymianek dodać do miski
• Pozostałe przyprawy utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw. Ja kupiłem zwykły młynek do kawy i przeznaczyłem go do mielenia przypraw
• Utłuczone przyprawy wrzucamy do miski z zalewą i dokładnie mieszamy
• Umytą szynkę wkładamy do zalewy i dokładnie obtaczamy wszystkie powierzchnie szynki zalewą
• Odstawiamy na 12 godzin. Dobrze jest co 2-3 godziny obrócić szynkę tak, aby każde jej cześć była objęta zalewą
• Po tym czasie szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy
• Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut
• Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 40 minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni
• W czasie pieczenia polewamy szynkę sosem powstały w czasie pieczenia
• Upieczoną szynkę wyjmujemy z pieca i odkładamy na deskę na około 10 minut. Mięso musi mieć czas na „odpoczynek”. Chodzi o to, aby utrzymać w środku wszystkie soki. Zbyt wczesne pokrojenie szynki sprawi, że te soki wypłyną.
• Szynkę kroimy na plastry około 2 cm
Tak przygotowana szynka nadaje się również do jedzenia na zimno np. do kanapek albo jako przekąską z chrzanem lub musztardą.