Przepis na pasta z rukoli i brokuła
Składniki na pasta z rukoli i brokuła
- 125 g rukoli
- 6 różyczek brokuła
- kostka sera twarogowego (tłustego lub półtłustego)
- 1 łyżka musztardy
- 30 g płynnego miodu
- 30 g musztardy diżońskiej (dijon)
- sok z jednej limonki
- 100 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić pasta z rukoli i brokuła
Rukolę i brokuła płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Rukolę, brokuły, płynny miód, musztardę diżońską i sok z jednej limonki miksujemy blenderem. Małym strumieniem dolewamy oliwę z oliwek cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i kremową konsystencję). Następnie do otrzymanej zawiesiny dodajemy majonez i pokruszony palcami ser twarogowy. Dokładnie mieszamy i nasza pasta z rukoli i brokułów jest już gotowa.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris