Przepis na paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym
Składniki na paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym
- 4-6 papryk – ilość zależna od wielkości papryk
- 30-40 dkg mięsa mielonego
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- oregano
- majeranek
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym
• Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Ryż powinien być lekko twardy.
• Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
• Mięso mielone, ugotowany i odsączony ryż, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn oraz połowę usmażonej cebuli mieszamy w misce.
• Papryki myjemy, wydrążamy środki i napełniamy farszem.
• Czosnek szatkujemy i wkładamy na patelnie do pozostałej cebuli.
• Dodajemy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz odrobinę cukru.
• Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do cebuli na patelnię.
• Papryczkę ostrą kroimy na małe paseczki i dodajemy na patelnię. Ilość ostrej papryki należy dopasować do własnych upodobań.
• Wszystko mieszamy dodajemy sól oraz oregano oraz dodajemy wypełnione farszem papryki. Patelnię przykrywamy.
• Dusimy na małym ogniu około 25 minut.
• Podajemy gorące razem z powstałym sosem.