Kolczaki marynowane

Przepis na kolczaki marynowane

Składniki na kolczaki marynowane

  • 1 kg młodych kolczaków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10% lub 2 szklanki octu winnego 6%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe na 1 słoik
  • 3 ziarna pieprzu na 1 słoik
  • 3 ziarna ziela angielskiego na 1 słoik
  • ostra papryka – na 1 słoik 3-4 cm pasek

 

Jak zrobić kolczaki marynowane

Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wszystkie składniki oprócz ostrej papryki mieszamy ze sobą i tak powstała zalewę doprowadzamy do wrzenia. Gorące kolczaki umieszczamy w wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i ostrą paprykę i zalewamy gotująca się zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris