Przepis na gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym
Składniki na gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym
- 1 kg ziemniaków odmiany mączystej
- 1 pęczek szałwii
- 250 g mąki
- 50 g parmezanu
- 80 g masła
- sól, pieprz
Jak zrobić gnocchi ziemniaczane z masłem szałwiowym
1. Ziemniaki zalać wodą tak, by były przykryte. W ciągu 30 minut ugotować do miękkości, odcedzić i obrać z łupin.
2. Natychmiast przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. Zagnieść z mąką na gładkie ciasto. Formować wałki grubości palca.
3. Z wałków odkrawać kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego i rozpłaszczać widelcem.
4. Zagotować dużą ilość osolonej wody, partiami wrzucać gnocchi na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć grzanie płytki i gotować około 5 minut aż będą miękkie.
5. Po wypłynięciu gnocchi na wierzch wybierać je łyżką cedzakową na cedzak i osączyć z wody.
6. W garnku roztopić masło i przez 1 minutę obsmażać na nim listki szałwii.
7. Włożyć gnocchi i podgrzać, podrzucając, by równo się w tym maśle obtoczyły, doprawić do smaku solą i pieprzem Rozłożyć na 4 talerze i posypać startym parmezanem.
PRZYRZĄDZENIE GNOCCHI ZIEMNIACZANYCH
1. Płytkę grzejną kuchenki nastawić na stopień 2 (średni pobór mocy).
2. W niewielkiej ilości wody gotować ziemniaki w łupach około 30 minut.
3. Ziemniaki po ugotowaniu natychmiast obrać z łupin i przepuścić przez praskę.
4. Dodać mąkę i zagnieść na gładkie ciasto.
5. Z ciasta uformować wałki grubości palca
6. Pokrajać je na kawałki wielkości orzecha laskowego.
7. Kawałki ciasta lekko rozpłaszczać widelcem.
8. Gnocchi wrzucać na wrzącą osoloną wodę
9. Gotować ok. 5 minut w lekko wrzącej wodzie.
10. Wybierać gnocchi łyżką cedzakową na cedzak i osączyć z wody.
11. Przestawić grzanie płytki kuchennej na stopień 2.
12. Obsmażyć na maśle listki szałwii. Obtoczyć w tym gnocchi.
GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWYM
1. Gnocchi sporządzić jak podano obok i po osączeniu odstawić w ciepłe miejsce
2. Na sos pomidorowy sparzyć 800 g pomidorów, obrać ze skórki, usunąć nasiona i grubo posiekać miąższ
3. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i na patelni zeszklić na 2 łyżkach oliwy nicejskiej (oleju z oliwek)
4. Dodać pomidory, wmieszać po 1 łyżeczce tymianku i oregano, oprószyć solą i pieprzem).
5. Sos pomidorowy gotować powoli pod przykryciem 10 minut na średnio nagrzanej płytce kuchenki.
6. Sosem polać gnocchi i natychmiast je podawać.
We Włoszech gnocchi (wł., wym. njoki) są często podawane przed daniem zasadniczym, które wtedy składa się z ryb, mięsa lub drobiu. W Niemczech można je spokojnie podawać jako samodzielne jarskie danie z dodatkiem sałaty mieszanej. Gnocchi można także podawać np. jako dodatek do potraw z dużą ilością sosu.
PRZECHOWYWANIE GNOCCHI
Ugotowane gnocchi można przechowywać w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce ok. 2 miesięcy. Zamrożone gnocchi zostawić do powolnego rozmrożenia lub na krótko wrzucić do gorącej wody. Potem obtoczyć w roztopionym maśle i podawać posypane tartym parmezanem.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE ZAPIEKANE
1. 150 g gotowanej szynki pokroić w wąskie paski
2. Na dnie wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia ułożyć warstwę gnocchi i posypać z wierzchu paskami szynki.
3. Rozmieszać 3 jajka z 200 ml śmietany i 50 g świeżo startego żółtego sera. Mieszaniną polać gnocchi i zapiekać je ok. 20 minut w piekarniku uprzednio podgrzanym do 200°C
GNOCCHI NA SŁODKO
1 Roztopić 50 g masła, wmieszać 2-3 łyżki zmielonego maku i 2 łyżki cukru.
2. Ugotować gnocchi, według podanego obok przepisu, i wyłożyć do osączenia. Potem rozłożyć do kompotierek i osłodzić makową mieszanką.