Dieta w profilaktyce miażdżycy

Odżywianie i dieta, którą stosujemy, ma duży wpływ na stan naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Spożywając, szybkie niekoniecznie zdrowe posiłki dostarczamy, swojemu organizmowi dużą dawkę toksyn, które znajdują się w produktach wysoko przetworzonych oraz daniach typu fast-food. Posiłki jedzone o różnych porach (często późnym wieczorem) powodują problemy zdrowotne – dolegliwości żołądkowe to cena, którą płacimy za postęp cywilizacyjny.

Stały postęp cywilizacyjny i postępujące uprzemysłowienie niesie za sobą zagrożenie w postaci chorób cywilizacyjnych, które są groźne dla życia – jedną z takich chorób jest miażdżyca. Choroba ta jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenie, wpływ na jej pojawienie ma zła dieta, zbyt mało ruchu oraz używki. Zbyt ciężka i tłusta dieta powoduje odkładanie złego cholesterolu (LDL) na skutek czego tworzą się złogi cholesterolowe w tętnicach.

Złogi cholesterolowe tzw. blaszki miażdżycowe odkładają, się tętnicach powodując, ich usztywnienie i zwężenie naczyń utrudniając przepływ krwi – proces ten nazywany jest miażdżycą. Złogi najczęściej tworzą się w tętnicach wieńcowych i szyjnych – tętnice te zaopatrują mózg w krew oraz w tętnicach doprowadzających krew do nóg – uczucie ciężkich nóg, ból łydki i ziębnięcie palców to zazwyczaj pierwsze sygnały niedokrwienia, które prowadzi do miażdżycy tętnicy nóg.

Najlepszą profilaktyką miażdżycy jest odpowiednia dieta, duża ilość ruchu oraz rezygnacja z używek. Osoby palące papierosy są bardziej narażone na tę chorobę – dym tytoniowy uszkadza tętnice od wewnątrz i zmniejsza stężenie dobrego cholesterolu (HDL). Zdrowe odżywianie i dieta typu śródziemnomorskiego – zamiana mięsa na ryby i rezygnacja z tłuszczy zwierzęcych, spożywanie wysokogatunkowego oleju roślinnego w połączeniu z aktywnością fizyczną – długimi spacerami, jazdą na rowerze oraz aktywnym stylem życia jest skuteczną bronią przed tą podstępną chorobą.

Produkty polecane w profilaktyce miażdżycy:

• Ryby i owoce morza.
• Wysokogatunkowe oleje roślinne np. rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek,
• Rośliny strączkowe i nasiona np. biała fasola, soczewica.
• Kasze i produkty pełnoziarniste.
• Warzywa np. pomidory, papryka, cebula, bakłażan.
• Orzechy laskowe, włoskie, migdały.
• Świeże zioła i przyprawy np. czosnek, tymianek oregano, bazylia, mięta.
• Owoce cytrusowe, jabłka, porzeczki, jagody, arbuz.

Stosując zdrową dietę i przyrządzając posiłki oparte na świeżych lub nisko przetworzonych produktach z dużą ilością świeżych owoców i warzyw dostarczamy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Lekkostrawna dieta zaspokaja nasze zapotrzebowanie na energię i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała oraz nie powoduje nadmiernego gromadzenia cholesterolu (LDL), który przyczynia się do wystąpienia miażdżycy.