Naturalne przyprawy polecane w codziennej diecie

naturalne-przyprawy-polecane-w-codziennej-diecie

O przewadze naturalnych przypraw nad syntetycznymi polepszaczami smaku nie trzeba już chyba nikogo przekonywać – zioła i dodatki z różnych zakątków świata nie tylko nadają potrawom niepowtarzalny smak, ale i korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i metabolizm. Poznajcie dary natury polecane przez dietetyków i smakoszy!

Najzdrowsze przyprawy, których warto używać na co dzień

Przyprawy to nie tylko tradycyjne sól i pieprz – ich wachlarz jest niezwykle szeroki. Świeże lub suszone zioła, korzenie i inne części roślin od wieków są cenione i wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Do najzdrowszych naturalnych ziół i przypraw należą:

  • cynamon cejloński – reguluje poziom cukru we krwi, ma działanie przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne i przyspiesza metabolizm;
  • imbir – rozgrzewa, dodaje energii i wykazuje działanie antybakteryjne, a ponadto podnosi odporność, ułatwia koncentrację i niweluje mdłości;
  • kurkuma – redukuje stany zapalne i przewlekłe bóle, przyspiesza regenerację organizmu i ułatwia spalanie tłuszczu;
  • pieprz kajeński – obniża ciśnienie, łagodzi wzdęcia, nerwobóle i bóle głowy, podnosi odporność, poprawia krążenie i rozgrzewa;
  • czosnek – słynny naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje, a przy tym poprawia metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi;
  • natka pietruszki – bogate źródło witamin, żelaza, folianów i betakarotenu;
  • kolendra – działa moczopędnie, usprawnia trawienie, obniża ciśnienie krwi i łagodzi wzdęcia.

Na tym oczywiście lista cennych dla zdrowia i smacznych przypraw się nie kończy. Warto eksperymentować i próbować różnych dodatków, by znaleźć swoje ulubione składniki. Do niektórych przypraw o charakterystycznym posmaku trzeba się przyzwyczaić, zwłaszcza jeśli do tej pory jedliśmy raczej mało zróżnicowane pod tym względem potrawy.

Mało znane przyprawy o cennych właściwościach

W sklepach ze zdrową żywnością, np. u producenta suplementów diety i żywności bio NatVita, znajdziemy również wiele egzotycznych przypraw o obco brzmiących nazwach. Często mają one cenne właściwości prozdrowotne – należy do nich bertram, o którego niezwykłych zaletach pisała już święta Hildegarda. To sproszkowane zioło można dodawać do zup, sosów lub posypywać nim potrawy. Bertram wspiera regenerację organizmu, chroni przed toksynami i pomaga przyswajać składniki odżywcze zawarte w posiłkach, jest zatem zalecany osobom z anemią. Ponadto ułatwia pracę umysłową i poprawia pamięć. Trudno w krótkim tekście wymienić choćby połowę korzyści, jakie przynosi jego spożywanie. Z pewnością warto dowiedzieć się więcej i włączyć bertram do swojej diety.

Bardzo uniwersalną przyprawą o szerokim wachlarzu zastosowań jest trawa cytrynowa – orzeźwiający i aromatyczny dodatek, który idealnie podkreśla smak mięs i innych wytrawnych potraw, znanych głównie z kuchni azjatyckiej. Dodaje się ją także do deserów i napojów. Z pociętej trawy można przygotować pachnący napar. Trawa cytrynowa jest bogata w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwnowotworowe, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia koncentrację… A przy tym pięknie pachnie!

Równie korzystne działanie na ludzki organizm ma tropikalna moringa olejodajna zaliczana do grupy superfoods, a dokładnie liście, korzenie, owoce i kwiaty tego niezwykłego drzewa. Moringa zawiera przeciwutleniacze, białko, potas, żelazo, witaminy A, C i E oraz mangan, chrom i bor w dużych ilościach. Dzięki temu poprawia stan skóry, zapobiega rozwojowi nowotworów, cukrzycy i chorób serca, wspomaga układ kostny, obniża cholesterol. Pocięte lub zmielone liście można dodawać do wielu potraw, sałatek i koktajli.

Jaką sól wybrać?

Mówiąc o przyprawach, nie można pominąć soli, królowej smaku. Choć nie cieszy się ostatnio dobrą prasą, warto pamiętać, że to nie sama sól szkodzi, ale jej nadmiar, i stosować ją w ograniczonych ilościach, wybierając produkty wysokiej jakości. Należą do nich sól himalajska i kłodawska, naturalne oraz wolne od toksyn i zanieczyszczeń.