Przepis na Chili con carne
Składniki Chili con carne
- 200 g ryżu
- g cienkiej kiełbasy chorizo
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 owoce kardamonu zmiażdżone
- 500 g sosu pomidorowego z warzywami ze słoika
- 1 puszka (400 g) drobnej pikantnej fasoli
- 60 ml słodkiego sosu chilli
- 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie jeżeli fasola nie jest pikantna)
Jak zrobić Chili con carne
Ryż gotujemy i odcedzamy. Kiełbasę chorizo kroimy wzdłuż, a następnie na półcentymetrowe półksiężyce, wrzucamy ją do rondla i podsmażamy aż wytopi się z niej tłuszcz i będzie chrupka. Dodajemy mięso mielone, smażymy 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim i kardamonem. Dokładnie mieszamy. Dolewamy sos pomidorowy i sos chilli oraz fasolę. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut. Próbujemy i jeżeli nasze chili con carne będzie za mało pikantne, to doprawiamy płatkami chilli.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris