Przepis na befsztyk z polędwicy z cebulką
Składniki na befsztyk z polędwicy z cebulką
- 60 dag polędwicy wołowej
- 2 duże cebule
- 4 dag smalcu
- 2 dag masła
- sól
- pieprz
Jak zrobić befsztyk z polędwicy z cebulką
1. Polędwicę płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien na 4 plastry grubości 2-2,5 cm. Plastry rozpłaszczamy dłonią lub bardzo lekko rozbijamy i formujemy nożem krążki. Posypujemy solą i pieprzem.
2. Cebule obieramy, płuczemy, kroimy w plastry. No patelni topimy smalec, szklimy cebulę i odkładamy.
3. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy plastry mięso i smażymy ok. 5 min z każdej strony.
4. Na każdym układamy porcję cebulki, kawałek masła, lekko solimy i chwilę podsmażamy no małym ogniu.
5. Podajemy z ziemniakami puree oraz sałatą, sałatką z pomidorów i warzywami z wody, np. brukselką, kalafiorem