Befsztyk z polędwicy z cebulką

Przepis na befsztyk z polędwicy z cebulką

 height=222

Składniki na befsztyk z polędwicy z cebulką

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 duże cebule
  • 4 dag smalcu
  • 2 dag masła
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić befsztyk z polędwicy z cebulką

1. Polędwicę płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien na 4 plastry grubości 2-2,5 cm. Plastry rozpłaszczamy dłonią lub bardzo lekko rozbijamy i formujemy nożem krążki. Posypujemy solą i pieprzem.
2. Cebule obieramy, płuczemy, kroimy w plastry. No patelni topimy smalec, szklimy cebulę i odkładamy.

3. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy plastry mięso i smażymy ok. 5 min z każdej strony.
4. Na każdym układamy porcję cebulki, kawałek masła, lekko solimy i chwilę podsmażamy no małym ogniu.
5. Podajemy z ziemniakami puree oraz sałatą, sałatką z pomidorów i warzywami z wody, np. brukselką, kalafiorem