Soczyste pomidory, makaron, świeża bazylia i unoszący się w powietrzu aromat włoskiej kawy to zaledwie ułamek piękna tego kraju. Jednak dla każdego entuzjasty kulinarnych wybryków i domowej kuchni to jednocześnie solidny powód, dla którego warto rzucić wszystko i rozsmakować się w tym, co Włosi mają najlepszego!
Mozzare, czyli kroić!
Mozzarella to produkt, który na przestrzeni lat został wyniesiony na piedestały nie tylko w swojej ojczyźnie. Ten niezwykle delikatny ser w postaci śnieżnej kulki, zdobył uznanie na całym świecie, chociaż nierzadko przyjmuje formy zupełnie odbiegające od swojego prototypu. Prawdziwa mozzarella powstaje na bazie mleka bawolic. Historia sera zaczęła się w Kampanii, w południowych Włoszech i do dzisiaj tylko ten region uznaje się za niezaprzeczalnego mistrza w produkcji sera. Nazwa pochodzi od czasownika „mozzare”, który oznacza „kroić”, chociaż sam ser podawany jest najczęściej w postaci niewielkich kuleczek, które zanurza się w serwatce. Będąc we Włoszech warto spróbować mozzarelli z lokalnego sklepu, w którym dostaniemy porcję wraz z serwatką w szczelnie zamkniętym worku. Czego jeszcze warto spróbować?
Cannolo do kawy
Podłużne rurki z ciasta, które nieco przypomina ciasto francuskie, wypełnione ricottą – deser idealny!
W restauracjach i cukierniach można dostać dużą wersję dla wybitnego amatora słodyczy oraz wersję mini, która doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy czy herbaty. Można śmiało powiedzieć, że południowe Włochy usłane są tym pysznym smakołykiem. Cannolo można dostać zarówno w restauracjach, jak i kawiarniach i przydrożnych stoiskach. Wyglądają i smakują cudownie, dlatego nawet jeżeli nie jesteśmy amatorami wysokokalorycznych dodatków do kawy, to w tym przypadku powinniśmy zrobić wyjątek.
Kawa wszędzie
Wyczuwalna na każdym kroku. W domu, hotelu, na ulicy, wszędzie. Jej obecność jest oczywista i dziwnym by było zacząć dzień bez niej. Kawa to napój święty. Podawany do śniadania, obiadu, deseru, a czasem nawet kolacji. Jest dla Włochów tym samym, co dla Gruzinów wino.
Nic w tym dziwnego! Włoska kawa to przede wszystkim wysokiej jakości smak i aromat. Podróżując po południowych Włoszech jednego możemy być absolutnie pewni. Niezależnie od standardów lokalu, zawsze otrzymamy kawę, która sprawi, że będziemy chcieli wrócić!.