Nietolerancje pokarmowe a posiłek w restauracji. O czym należy pamiętać?

nietolerancje-pokarmowe-a-posilek-w-restauracji-o-czym-nalezy-pamietacUrlop kojarzy nam się najczęściej z beztroskim czasem i pełnym relaksem. Odpoczynek, zwiedzanie i dobre jedzenie to najczęstsze z jego wyznaczników. Niestety są także osoby, które nie mogą w pełni korzystać z uroków wakacji, towarzyszą im bowiem różnorodne dolegliwości. Jedną z nich są nietolerancje pokarmowe, które mogą być szczególnie uciążliwe na wakacjach. Z naszego artykułu dowiesz się, o czym powinny pamiętać osoby z nietolerancją pokarmową podczas posiłku w restauracji.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa to dolegliwość, która dotyka coraz większą cześć społeczeństwa. Jej przyczyn należy szukać m.in. w zanieczyszczonym środowisku i przetworzonej żywności, co skutkuje licznymi alergiami i nieprzyswajaniem pewnych składników pokarmu. W wyniku zaburzeń skutkujących brakiem pewnych enzymów, organizm nie rozkłada niektórych substancji zawartych w pożywieniu. Z tego powodu należy ich unikać, ponieważ nieprzyjemne, a niekiedy także niebezpieczne objawy mogą pojawić się już kilka minut po spożyciu nieakceptowanego pokarmu. Wszystko to sprawia, że osoby cierpiące na tę przypadłość dość często unikają spędzania czasu poza domem, ponieważ nie mogą korzystać z lokali gastronomicznych. Czy jednak na pewno nie mogą sobie pozwolić na posiłek w restauracji?

Dlaczego osoby z nietolerancją pokarmową powinny wybierać hotel z restauracją?

Choć w popularnych kurortach lokale gastronomiczne można znaleźć na każdym kroku, znacznie lepszym rozwiązaniem w przypadku osób z nietolerancją pokarmową jest korzystanie z hotelowej restauracji. O to, z czego to wynika, zapytaliśmy przedstawiciela hotelu Amber z Gdańska.

Wynika to przede wszystkim z faktu, że właściciele renomowanych hoteli dbają o najwyższą jakość posiłków. Dzięki temu mamy pewność, że dostaniemy świeże, smaczne danie, bogate w składniki odżywcze. Ponadto przed przyjazdem można zgłosić, że jesteśmy uczuleni na pewne składniki. Hotel, dla którego najważniejszą kwestią jest zadowolenie gości, z pewnością przygotuje w tej sytuacji odpowiednie menu, wyjaśnia nasz rozmówca.

Ponadto w hotelowych restauracjach najczęściej możemy korzystać z posiłków serwowanych w formie szwedzkiego stołu. Dzięki temu goście mają do dyspozycji bufet składający się z różnorodnych przystawek, dań głównych, dodatków, słodkości i napojów. Największym atutem szwedzkiego stołu jest możliwość samodzielnego komponowania posiłków i wybierania wyłącznie dozwolonych składników, co jest dużym udogodnieniem dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Wszystko to sprawia, że posiłek w restauracji może być przyjemnością i nie narazi nas podczas wakacji na nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

Osoby z nietolerancją pokarmową powinny wybierać renomowane hotele z restauracją, ponieważ będą mogły zgłosić obsłudze swoje preferencje kulinarne i otrzymają dania, które w żaden sposób im nie zaszkodzą.