Naczynia, które sprawdzą się podczas biwakowania zimą

Naczynia, które sprawdzą się podczas biwakowania zimą

Zimą nie trzeba rezygnować z wycieczek i wyjazdów, a nawet z biwakowania. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, wyposażenie, ciepły ubiór, a także plan, aby dobrze się bawić i świetnie spędzić czas wśród zimowych i efektownych krajobrazów. Zimowy biwak na pewno nie obejdzie się bez naczyń, które pozwolą na przygotowanie ciepłej herbaty czy kawy oraz aptecznych i dodających energii posiłków. Jakie naczynia sprawdzą się w zimowej aurze i podczas biwaku? Na co zwracać uwagę podczas ich wybierania? Podpowiadamy!

Naczynia turystyczne – materiał wykonania

Zwróćmy uwagę na to, z jakiego materiału są wykonane naczynia, które mają być użytkowane podczas zimowego biwaku. Chodzi o to, aby trzymały ciepło przez długi czas, były komfortowe i łatwe w użytkowaniu, szczególnie w warunkach zewnętrznych. Jest to również związane z możliwością zastosowania wraz z wybranym rodzajem kuchenki turystycznej.

Spośród dostępnych naczyń turystycznych możemy wybrać te bazujące na aluminium. Są one stosunkowo tanie. Ogromnym atutem jest lekkość, co jest ważne podczas różnego typu turystycznych wypraw. Aluminium również dobrze przewodzi ciepło. Minusem może być delikatna zmiana smaku potraw, które gotowane są w aluminiowych naczyniach. Aby tego uniknąć, można wybrać naczynia z aluminium anodyzowanego.

Trwałością i wytrzymałością wyróżniają się naczynia ze stali nierdzewnej. Choć są droższe i wolniej się nagrzewają, to doskonale radzą sobie w warunkach zimowych wypraw. Najdroższą, ale i najlepszą w wielu przypadkach opcją są naczynia wykonane z tytanu. Cechuje je lekkość, odporność na korozję, wytrzymałość oraz fakt, że nie wpływają na smak przyrządzanych potraw. Odpowiednie naczynia do biwakowania zimą można znaleźć w ofercie dostępnej na stronie https://karaluch.com.pl/.

Wersje składane – lekkie i poręczne

Zamiast tradycyjnych naczyń możemy poszukać tych, które są składane. Przede wszystkim docenimy je za lekkość i wygodę użytkowania. Są to pełnowymiarowe naczynia, które sprawdzają się równie dobrze, co klasyczne produkty, jednak po zakończeniu użytkowania można je złożyć i zminimalizować, dzięki czemu zajmują dużo mniej miejsca, a to oznacza efektywniejsze przechowywanie.

Naczynia dostosowane do rodzaju wybieranych posiłków

Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnych naczyń na biwak, przemyślmy, przez jak długi czas i w jakich dokładnie warunkach będziemy ich użytkować. Weźmy również pod uwagę potrawy, które planujemy najczęściej w nich gotować. Chodzi o to, aby wybrać naczynia o odpowiedniej pojemności, wygodne w użytkowaniu – np. z uchwytami czy rączką. Poza tym od liczby uczestników biwaku i ich preferencji żywieniowych zależy, czy postawimy na garnki, patelnie czy jeszcze inne naczynia.

W komplecie czy pojedynczo?

Naczynia przydatne do gotowania podczas biwakowania możemy wybierać pojedynczo lub w komplecie. Obie propozycje mają zalety i wady. Komplet takich naczyń to ta sama jakość, sposób wykonania i wygodne przechowywanie, gdy np. mniejszy garnek można włożyć w większy. Trzeba za to jednak więcej zapłacić i nie wszystkie artykuły dostępne w komplecie mogą być nam przydatne.

Pojedyncze produkty są tańsze w zakupie i pozwalają na idealne dopasowanie do naszych potrzeb. Mogą być jednak trudniejsze w przechowywaniu i również nie mamy pewności, który producent lepiej spełni nasze oczekiwania.

Jeśli nie mamy doświadczenia w zimowym biwakowaniu i kupowaniu naczyń turystycznych, stawiajmy na rozwiązania uniwersalne, na produkty wielofunkcyjne i o wielu możliwościach zastosowania. To ułatwi gotowanie, a także zdobycie doświadczenia, co nam się najlepiej sprawdza, a ta wiedza zaprocentuje podczas kolejnych wyjazdów.