Pieczenie i zapiekanie warzyw

zapiekane warzywa

Do pieczenia najlepiej nadają się warzywa korzeniowe, brukselka i ziemniaki. Ich ciemnieniu oraz utracie witaminy C podczas tego procesu zapobiegniemy, smarując je cienką warstwą oliwy. Aby się nie rozpadały, nakłuwamy ich skórkę.

Z warzyw warto przygotowywać doskonałe w smaku zapiekanki:

  • ugotowane kalafiory, kabaczki, szparagi, pory układamy w żaroodpornym
    naczyniu wysmarowanym oliwą
  • polewamy je sosem – najpopularniejszy jest sos beszamelowy, ale może być także pomidorowy czy pieczarkowy
  • posypujemy startym żółtym serem
  • zapiekamy ok. 30 min.

Do zapiekanych warzyw możemy podać różne rodzaje kasz lub makaronów.
Coraz modniejsze staje się grillowanie warzyw. Po upieczeniu mięsa, gdy żar jest mniejszy, można je położyć na ruszcie. Warzywa miękkie, np. pomidory, wymagają zastosowania tacki aluminiowej, twardsze, jak bakłażany czy papryka, mogą być położone bezpośrednio na ruszcie.