Przepis na ziemniaki zapiekane
Składniki na ziemniaki zapiekane
- 1250 g ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- 50 g chudej wędzonej szynki
- ¼ l mleka
- ¼ l słodkiej śmietanki
- 100 g twardego żółtego sera
- sól, pieprz
Jak zrobić ziemniaki zapiekane
1. Ziemniaki cienko obrać, umyć i do chwili przyrządzania włożyć do zimnej wody, by nie zszarzały
2. Plasterki szynki pokroić w wąskie paseczki
długości ok. 4 cm.
3. Ser grubo zetrzeć. Rada: Znacznie szybciej niż nożem kuchennym pokroi się ziemniaki w plasterki ręczną lub elektryczną maszynką do rozdrabniania warzyw.
PRZYRZĄDZENIE ZAPIEKANYCH ZIEMNIAKÓW
1. Nagrzać piekarnik do 200°C
2. Żaroodporną formę starannie wysmarować tłuszczem.
3. Ziemniaki pokroić (lub poszatkować) w możliwie cienkie plasterki
4. Na dnie formy ułożyć dachówkowato warstwę ziemniaków.
5. Oprószyć pieprzem i solą.
6. Na tym położyć połowę paseczków szynki
7. Przykryć drugą warstwą ziemniaków.
8. Ponownie oprószyć pieprzem i solą oraz posypać resztą paseczków szynki.
9. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
10. Polać równomiernie mlekiem i śmietanką
11. Posypać z wierzchu startym serem i wsunąć do piekarnika
12. Zapiekać ok. 1- l,5 h godziny do silnego zrumienienia.
WARIANT – ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z MARCHEWKĄ
1. Ziemniaki i marchew w równej ilości – pół na pół – również poszatkować w cienkie plasterki
2. Układać dachówkowato warstwami na przemian. Każdą warstwę ostrożnie oprószyć solą i pieprzem Pozostałe fazy przyrządzania – jak podano obok (w punktach 10-12)
3. Pozostałe czynności jak obok (punkty 10-12)
Przepis na ziemniaki zapiekane – wariant
1. Nagrzać piekarnik do 200°C Na średnio rozgrzanej patelni roztopić ok. 200 g masła aż do pojawienia się piany.
2. Pianę (strącone białko) zebrać łyżką stołową lub cedzakową.
3. 500 g obranych. pokrojonych w plastry ziemniaków układać dachówkowato warstwami w płaskim żaroodpornym naczyniu
4. Poszczególne warstwy ostrożnie przyprawić solą i pieprzem.
5. Równomiernie skropić z wierzchu roztopionym masłem.
6. W nagrzanym piekarniku zapiekać ok. 25 minut na kolor złocisty
We Francji ta potrawa znana jest pod nazwą „gratin dauphinois” (wym. gratę dofinua). w Stanach Zjednoczonych jako „scalloped potatces” (wym. skelopt potejtos). Jest to tania i sycąca potrawa. a przy tym delikatna w smaku. Bez szynki jest idealnym wręcz dodatkiem do dania zasadniczego. Można ją również przyrządzać w małych jedno porcjowych foremkach do zapiekania. Zapiekanie trwa wówczas tylko ok. 30-40 minut. Nadaje się na dodatek do krótko smażonego mięsa. ryby i innych potraw bez sosu.
Zapiekane ziemniaki nabierają w czasie przyrządzania kremowej konsystencji. Niewskazane jest ich odgrzewanie. gdyż wtedy tłuszcz może się zagęścić, śmietana zważyć. a ziemniaki zanadto się wysuszają.