Przepis na zakwas na żurek
Składniki na zakwas na żurek
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka żytniego chleba na zakwasie
- 4 ziarna ziela angielskiego
- około 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
Jak zrobić zakwas na żurek
Do szklanego, dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.Opcjonalnie możemy wrzucić kromką żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką albo gazą i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsca na 3 – 4 dni. W tym czasie nie przestawiamy go i nie wystawiamy na słońce. Po 3 dniach wyjmujemy ze słoika skórkę wraz z powstałą pianą i odstawiamy jeszcze na 1 dzień. Następnie zakwas mieszamy i przecedzamy. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris