Zakwas na żurek

Przepis na zakwas na żurek

 height=222

Składniki na zakwas na żurek

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka żytniego chleba na zakwasie
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe

 

Jak zrobić zakwas na żurek

Do szklanego, dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy przegotowaną, przestudzoną wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.Opcjonalnie możemy wrzucić kromką żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką albo gazą i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsca na 3 – 4 dni. W tym czasie nie przestawiamy go i nie wystawiamy na słońce. Po 3 dniach wyjmujemy ze słoika skórkę wraz z powstałą pianą i odstawiamy jeszcze na 1 dzień. Następnie zakwas mieszamy i przecedzamy. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Autorami zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris