Wyparzarka gastronomiczna – razem ze zmywarką czy osobno? Wyjaśniamy!

Zmywanie jest jednym z najważniejszych procesów w gastronomii. Musi on być realizowany szybko, wydajnie i skutecznie. Samo usunięcie widocznych zabrudzeń nie wystarcza. Niezbędne jest też zapewnienie odpowiedniego poziomu higieny. Dlatego oprócz zmywarki potrzebna jest też wyparzarka gastronomiczna. Czy jednak trzeba się decydować na osobny zakup tych dwóch urządzeń? Sprawdź!

Czym jest wyparzarka gastronomiczna?

W gastronomii higiena ma ogromne znaczenie. Nie można sobie pozwolić na żadne uchybienia w tym zakresie. Stąd proste mycie naczyń nie wystarcza – niezbędna jest również ich dezynfekcja. Odpowiada za to urządzenie znane jako wyparzarka gastronomiczna. Jego zadaniem jest wyeliminowanie szkodliwych drobnoustrojów za pomocą ekspozycji na wysoką temperaturę (zwykle 80-90°C). To wystarczy, aby naczynia były higienicznie czyste. Wyparzarka gastronomiczna powinna być stosowana do wszystkich typów naczyń – zarówno talerzy, sztućców czy szkła, jak i garnków, pojemników gastronomicznych czy tac.

Zmywarka a wyparzarka gastronomiczna – jakie są różnice?

Czym różni się wyparzarka gastronomiczna od zmywarki? Jeśli brać pod uwagę zmywarkę domową, różnic jest sporo. To przede wszystkim temperatura pracy (zmywarka domowa rzadko pracuje w temperaturach przekraczających 70°C). Zmywarki domowe skupiają się przede wszystkim na usuwaniu zanieczyszczeń w postaci resztek jedzenia, podczas gdy głównym zadaniem wyparzarki jest dezynfekcja.

W gastronomii nie rozróżnia się jednak pojęć „wyparzarka gastronomiczna” oraz „zmywarka gastronomiczna”. Tak naprawdę pod tymi dwoma nazwami kryje się to samo urządzenie, które jednocześnie usuwa zanieczyszczenia mechaniczne i dezynfekuje. Zmywarko-wyparzarka jest obecnie standardem w gastronomii. Tego typu urządzenia są niezwykle praktyczne, szybkie i skuteczne. Oznacza to, że nie ma potrzeby wyposażania profesjonalnej kuchni w dwa oddzielne urządzenia (zmywarkę i wyparzarkę)

Nowoczesna zmywarko-wyparzarka przemysłowa marki Winterhalter - taniezmywanie.pl

Czym wyróżnia się zmywarko-wyparzarka przemysłowa?

Zmywarko-wyparzarka przemysłowa, nazywana też gastronomiczną, to urządzenie, które w krótkim czasie skutecznie myje i dezynfekuje naczynia. Wyróżnia się przede wszystkim:

  • pracą w wysokiej temperaturze (80-90°C) – która umożliwia wyeliminowanie wszystkich drobnoustrojów;
  • krótkimi cyklami zmywania – trwają one nie więcej niż kilka minut, co jest bezcenne w profesjonalnym środowisku;
  • skutecznym usuwaniem zabrudzeń – dzięki odpowiednim konstrukcjom dysz i technologiom dystrybucji wody oraz detergentów;
  • oszczędnością – nowoczesna zmywarko-wyparzarka do gastronomii stosuje technologie pozwalające minimalizować zużycie energii, wody i detergentów;
  • wysoką wydajnością – zmywarko-wyparzarki gastronomiczne są przystosowane do ciągłej pracy.

Urządzenia tego typu występują w wielu wariantach różniących się m.in. pojemnością i przeznaczeniem. Dzięki temu dopasowanie ich do potrzeb jest bardzo łatwe. Na rynku można znaleźć zarówno zmywarko-wyparzarki kompaktowe, jak i modele tunelowe, które myją i dezynfekują kilka tysięcy talerzy na godzinę. Możliwości poszczególnych urządzeń są dopasowane do mycia talerzy, sztućców, szkła, garnków itp. Dlatego zmywarko-wyparzarka przemysłowa pozwoli Ci zaspokoić wszystkie potrzeby w zakresie mycia i dezynfekcji w profesjonalnej kuchni.