Przepis na wiśniówkę
Składniki na wiśniówkę
- 1 l spirytusu 70%
- 1,5 kg wiśni
- 250 ml wody
- 20 dag cukru
- 0,5 laski wanilii
Jak zrobić wiśniówkę
Wiśnie myjemy i osuszamy. Następnie drylujemy, odkładając około 10 dag wiśni z pestkami. Następnie umieszczamy wiśnie w słoju i zalewamy spirytusem. Wkładamy laskę wanilii, zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalew, odciskając wiśnie przez płótno. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po zebraniu szumowin wlewamy co ciepłego syropu nalew. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia na około 3 miesiące. Następnie wiśniówkę filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy na przynajmniej pół roku, aż dojrzeje.