Wiśniówka

Przepis na wiśniówkę

 height=222

Składniki na wiśniówkę

  • 1 l spirytusu 70%
  • 1,5 kg wiśni
  • 250 ml wody
  • 20 dag cukru
  • 0,5 laski wanilii

 

Jak zrobić wiśniówkę

Wiśnie myjemy i osuszamy. Następnie drylujemy, odkładając około 10 dag wiśni z pestkami. Następnie umieszczamy wiśnie w słoju i zalewamy spirytusem. Wkładamy laskę wanilii, zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalew, odciskając wiśnie przez płótno. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po zebraniu szumowin wlewamy co ciepłego syropu nalew. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia na około 3 miesiące. Następnie wiśniówkę filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy na przynajmniej pół roku, aż dojrzeje.