Przepis na tarta z truskawkami
Składniki na tarta z truskawkami
Na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- groch, fasola lub inne nasiona strączkowe do obciążenia tarty w trakcie pieczenia
Na masę:
- truskawki lub inne owoce sezonowe
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
Jak zrobić tarta z truskawkami
Zabieramy się za wyrobienie ciasta kruchego, które będzie spodem dla naszej tarty. Zagniatamy wszystkie składniki ze sobą. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na niecałą godzinę. jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto będzie kruche. Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę. Na wierzch ciasta wysypujemy groch i inne tego typu nasiona strączkowe. Pieczemy 15 min z fasolkami, a później jeszcze 5 minut bez obciążenia. W czasie gdy ciasto nam się piecze możemy przygotować krem. Mleko podgrzewamy w garnku razem z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy ze szklanką cukru stopniowo dodając mąkę. Do tak ubitych żółtek dolewamy ciepłe mleko i podgrzewamy całość, do momentu, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodajemy masło. Mamy już gotowy krem, banalny przepis. Już prawie wszystko gotowe. Na ciasto wykładamy masę, a na niej układamy owoce. Tylko proszę nie kroić od razu tylko poczekać, aż masa zastygnie. Ta tarta uczy cierpliwości. Życzymy więc cierpliwości i smacznego.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris