Przepis na tarta z porzeczkami
Składniki na tarta z porzeczkami
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 270 g mąki
- 500 g porzeczek
- 3 białka
- 110 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
Jak zrobić tarta z porzeczkami
Wszystkie składniki na tartę zagniatamy. Mieszanka najpierw będzie przypominała kruszonkę, a później wszystkie składniki złączą się w całość. Jeśli nie będą chciały się połączyć dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto od razu wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Teraz wypełnienie – Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. Gdy piana będzie już sztywniacka dodajemy zmielone migdały. Masa wcześniej sztywna stanie się lejąca. Tak ma być, nic się nie przejmuj – na pewno się upiecze. Do tej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Pianę z owocami wykładamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, aż piana się lekko zarumieni. Gdy tarta będzie już upieczona, schładzamy ją i już można się delektować smakami lata. Tarta ta jest przepyszna z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. No i oczywiście bez tych dodatków jest boska.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris