Tarta z porzeczkami

Przepis na tarta z porzeczkami

 height=222

Składniki na tarta z porzeczkami

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 270 g mąki
  • 500 g porzeczek
  • 3 białka
  • 110 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów

 

Jak zrobić tarta z porzeczkami

Wszystkie składniki na tartę zagniatamy. Mieszanka najpierw będzie przypominała kruszonkę, a później wszystkie składniki złączą się w całość. Jeśli nie będą chciały się połączyć dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto od razu wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Teraz wypełnienie – Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. Gdy piana będzie już sztywniacka dodajemy zmielone migdały. Masa wcześniej sztywna stanie się lejąca. Tak ma być, nic się nie przejmuj – na pewno się upiecze. Do tej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Pianę z owocami wykładamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, aż piana się lekko zarumieni. Gdy tarta będzie już upieczona, schładzamy ją i już można się delektować smakami lata. Tarta ta jest przepyszna z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. No i oczywiście bez tych dodatków jest boska.

Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris