Przepis na Szarlotka razowa
Składniki do szarlotki razowej
Spód
- 75g mąki razowej
- 75g mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- 75g zimnego masła
- 1 żółtko
- 55g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 1kg kwaskowych jabłek
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 goździki, utłuczone w moździerzu
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- odrobinka soli
Kruszonka
- 20g mąki razowej
- 25g mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- 30g zimnego masła
- 25g brązowego cukru
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
Jak zrobić szarlotkę razową?
Spód:
Mąkę mieszamy z kurkumą. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtko, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, a następnie dodajemy imbir, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę. Wkładamy ją do worka foliowego i schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Ciastem wykładamy spód i ewentualnie boki w zależności od ilości ciasta i wielkości foremki. Pieczemy przez 15 minut.
Nadzienie:
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do roztopionego na patelni masła dodajemy utłuczone w moździerzu goździki, szczyptę soli i jabłka. Mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty. Podlewamy kilkoma łyżkami wrzątku, znów mieszamy, dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy po raz kolejny i dusimy do momentu aż jabłka zmiękną i prawie się rozpadną, a sok odparuje.
Kruszonka:
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą i wyrabiamy palcami, aż powstaną rozpadające się grudki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone jabłka, obsypujemy kruszonką. Pieczemy około 40-45min w temperaturze 170 stopni.
Autorami przepisu oraz zdjęcia są poprzedni administratorzy serwisu kulinarnepogawedki Anna i Kris