Przepis na struclę drożdżową
Składniki na struclę drożdżową
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki da podsypania stolnicy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 kostki(8 dag)masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki pełnotłustego mleka
- 3 żółtka
- 2 szklanki dobrze wysmażanych powideł (do powideł można dodać 2 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynek lub drobno posiekanych pozbawionych pestek
- suszonych śliwek)
- 3 białka(roztrzepane) do posmarowania strucli
- cukier puder do posypania strucli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Jak zrobić struclę drożdżową
1. Formę smarujemy tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce.
2. W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozprowadzamy po 2 łyżeczki cukru i mąki oraz pokruszone drożdże. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy, oliwę lub olej oraz mleko i wyrabiamy ciasta. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztopione masło i 5-7 min ponownie wyrabiamy masę (można robotem nastawianym na niskie obroty).
4. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Powidła lekko podgrzewamy, łączymy z rodzynkami lub suszonymi śliwkami.
6. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto, chwilę wyrabiamy, aż będzie jednolite, rozwałkowujemy na grubość 1 cm, smarujemy powidłami w taki sposób, by brzegi ciasta zostały wolne, zwijamy w rulon, podwijamy, przenosimy na blachę.
7. Wierzch smarujemy roztrzepanymi białkami. Struclę trzymamy w cieple ok. 15 min, by podrosła.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160’C. Pieczemy ok. 50 min (czas zależy ad wysokości strucli).
9. Zrumienioną struclę zsuwamy z blachy, posypujemy cukrem pudrem.