Przepis na sos barbecue
Składniki na sos barbecue
- 1 szklanka musztardy
- 1/2 szklanka cukru
- 1/4 szklanka cukru brązowego
- 3/4 szklanki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1/4 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
Jak zrobić sos barbecue
Wszystkie składniki z wyjątkiem sosu sojowego, masła gotować na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodać masło i sos sojowy i gotować dalsze 10 minut.
Sos barbecue jest sosem bardzo ostrym, a zatem dobrze jest przy pierwszej próbie zastosować mniejszą ilość ostrych przypraw. Oczywiście wszystko zależy od upodobań i odporności podniebienia.