Rurki z kremem

Przepis na rurki z kremem

 height=222

Składniki na rurki z kremem

  • 40 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu
  • białko do posmarowania rurek
  • grubo krystaliczny cukier do posypania wypieków
  • masło do wysmarowania foremek
  • nadzienie:

  • 0,51 śmietanki kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Jak zrobić rurki z kremem

1. Przygotowujemy ciasto francuskie według przepisu podstawowego.
Po ostatnim wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je jak najcieniej, kroimy w paski szerokości 2,5-3 cm i długości 12-15 cm.

2. Specjalne foremki do rurek smarujemy delikatnie masłem i ruchem spiralnym nawijamy no nie paski ciasto tak, aby brzegi nachodziły na siebie na szerokość ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i delikatnie oprószamy cukrem.
3. Rurki układamy no blasze w odstępach 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C i pieczemy ok. 20 min na złoty kolor.

4. Po upieczeniu rurki wykładamy na stolnicę i ostrożnie wyciągamy foremki, uważając, aby nie połamać ciasto.

5. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.

6. Przestudzone rurki napełniamy za pomocą szprycy ubitą śmietanką, wciskając ją z obu stron.

Przepis na rurki z kremem – INNY WARIANT:

Rurki możemy napełnić także kremem albo masą z zaparzonej piany: z 1/2 szklanki wody, soku z 1/2 cytryny i 30 dag cukru przygotowujemy gęsty syrop, który wlewamy cienką stróżką, cały czas mieszając, do piony ubitej z 6 białek; ubijamy tak długo, aż zgęstnieje.