Przepis na rurki z kremem
Składniki na rurki z kremem
- 40 dag mąki
- 40 dag masła
- 2 jajka
- niepełna szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki octu
- białko do posmarowania rurek
- grubo krystaliczny cukier do posypania wypieków
- masło do wysmarowania foremek
- 0,51 śmietanki kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
nadzienie:
Jak zrobić rurki z kremem
1. Przygotowujemy ciasto francuskie według przepisu podstawowego.
Po ostatnim wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je jak najcieniej, kroimy w paski szerokości 2,5-3 cm i długości 12-15 cm.
2. Specjalne foremki do rurek smarujemy delikatnie masłem i ruchem spiralnym nawijamy no nie paski ciasto tak, aby brzegi nachodziły na siebie na szerokość ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i delikatnie oprószamy cukrem.
3. Rurki układamy no blasze w odstępach 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C i pieczemy ok. 20 min na złoty kolor.
4. Po upieczeniu rurki wykładamy na stolnicę i ostrożnie wyciągamy foremki, uważając, aby nie połamać ciasto.
5. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
6. Przestudzone rurki napełniamy za pomocą szprycy ubitą śmietanką, wciskając ją z obu stron.
Przepis na rurki z kremem – INNY WARIANT:
Rurki możemy napełnić także kremem albo masą z zaparzonej piany: z 1/2 szklanki wody, soku z 1/2 cytryny i 30 dag cukru przygotowujemy gęsty syrop, który wlewamy cienką stróżką, cały czas mieszając, do piony ubitej z 6 białek; ubijamy tak długo, aż zgęstnieje.